Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Saroyan, William - Tati, Tobě přeskočilo

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

William Saroyan
Tati, Tobě přeskočilo

O autorovi:
Americký prozaik a dramatik arménského původu.Psal anglicky a je autorem téměř stovky knih, a to jak románů (např. Lidská komedie, Tracyho tygr), tak povídkových sbírek (Odvážný mladý muž na létající hrazdě, Jmenuji se Aram) i životopisných a vzpomínkových próz.Jeho hrdinové, často Arméni, pevně věří v dobro a lásku, v lidskou soudržnost a neztrácejí v žádné situaci humor.
„Nemůžete lidstvo častovat nadávkami, aniž se při tom usmějete, protože bez humoru není naděje, a tu člověk potřebuje k životu stejně jako půdu pod nohama.“


Tati, tobě přeskočilo je kniha, která nám přibližuje svět viděný očima malého chlapce, žijícího po odloučení rodičů s otcem, spisovatelem.
Ačkoliv se jeho otec ve psaní nedočkává příliš velkých úspěchů, neztrácí dobrou náladu. Přiměje syna pozorovat svět kolem sebe, vidět o zkoumat každou maličkost, zdánlivě všední a nevýznamné drobnosti. Touto cestou i Petr najde v chudobě vlastně osvobození.Nedokáže si již svůj život představit bez všech těch hloupostí, bez stolu prostřeného novinami, bez autorské rýže, což je cokoliv, když se to dá uvařit s rýží, bez starého, ale stále plně využívaného hracího stolku, bez písku na pláži ..a beze snů - svých i otcových.
V určitém slova smyslu je zde ztvárněno jak dítě vychovává dítě.

"Jsem rád, že tu jsi se mnou," řekl táta.
"Jsem rád, že tu jsem," odpověděl jsem mu.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT